2021. BREXIT Hírek és a Vámszabályok !

2021 Február 1-től minden irányból minden szállításunk zökkenőmentes és heti rendszerességű.

A december 24-én kihirdetett kereskedelmi megállapodás rendezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelem részleteit a Brexit átállást követően.Ezúton szeretnénk megosztani Önökkel azokat az alapvető kötelezettségeket, amelyek 2021. január 1-től érintik a költözéseket és küldeményeket. Január első felében Magyarország irányából az Egyesült Királyságba történő szállításaink még szünetelnek a pontos szabályok kialakulásáig. Angol – London irányából első szállításunk viszont előreláthatóan Január 9-én várható. Erre a dátumra a csomagokat előző napokban gyűjtjük.

 

 

• A küldeményhez szükséges dokumentumok előkészítése: Cégünk egyenlőre az összevont vámárú nyilatkozatot preferálja és használja aminek az ügyintézését mi vállaljuk. Privát csomagok vagyis nem kereskedelmi csomagok esetén ez bevált módszer. Kereskedelmi csomagok vagy áruk esetében külön vámeljárást tudunk lefolytatni számla és CMR ellenében. Ügyintézést igény esetén tudjuk biztosítani az export papír kiállításával együtt.

Vámáru-nyilatkozatra szükség lesz 2021. január 1-tól a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti (és visszafelé) küldemények esetében.  Habár az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás “zéró tarifára” (vámmentességre) utal, ez nem mentesít a vámáru-nyilatkozat elkészítése alól, így Kereskedelmi Pro-Forma számla mellékelése is szükséges.  A megállapodás a vámkötelezettséget nevesíti, amely nem kerül kivetésre, ha az áru teljesíti az eredetre vonatkozó követelményeket. Ennek ellenére, ÁFA kötelezettség továbbra is fennáll. Vámáru-nyilatkozatra szükség van határon való átlépéshez, hiszen az Egyesült Királyság kilépett az európai egységes piacról és a vámunióból.  Országspecifikus korlátozások továbbra is érvényben maradnak és ehhez kapcsolódóan bizonyos engedélyekre is szükség lehet. Költözések esetén egyszerübb a helyzet, egyenlőre még a pontos formát nem tudjuk és senki nem is tudja de pack list-re, érték feltüntetéssel együtt biztosan szükség lesz. Autóink vámolását és a határon való gyors és zökkenőmentes átjutást már előkészítettük ügynökeinkkel. Ennek ellenére sok erre szakosodott cég is puhatolozik mert végleges és elfogadott konkrét szabályok egyelőre nincsenek. Az eljárás menete ismert és a hozzá szükséges adatok.

                                     

• Eredetre vonatkozó követelmények: annak érdekében, hogy az EU és Egyesült Királyság közötti megállapodás “zéró tarifa” (vámmentesség) szabályozás előnyeivel élni tudjanak, szükségszerű, hogy a kereskedelmi vagy pro-forma számlán igazolják az áru eredetét (származási országát) mind B2C mind B2B küldemények esetében. Enélkül a nyilatkozat nélkül a HUNPARCEL nem fogja tudni érvényesíteni a vám alóli felmentést és arra sem lesz lehetőség, hogy a vámvizsgálat után módosítani lehessen a küldemény dokumentációját, vagy ha igen, akkor csak felár ellenében.

 

CSAK CÉGEK ESETÉN FONTOS: 

A származási ország megállapítása és igazolása az Önök felelőssége.

*: Az Exporter Reference No. (az exportáló azonosító száma) minden Egyesült Királyságból az Európai Unióba tartó küldemény esetében kötelező. (Ez az azonosító szám az Önök GB EORI számmal egyezik meg.) 

Az EU-ból az Egyesült Királyságba tartó küldemények esetében erre az azonosító számra csak a 6 000 eurót/5 700 fontot meghaladó küldemények esetében van szükség. (Az azonosító szám ebben az esetben az Önök REX száma) 

**: nem szükséges kitölteni, ha  a dokumentum tartalmazza ezt az információt

 

• Az Egyesült Királyság ÁFA szabályozásának változásai is életbe lépnek 2021. január 1-től, hiszen ez nem része az Európai Unió és az Egyesült Királyság által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásnak és a világ bármely részéről az Egyesült Királyságba érkező küldeményre kivetik. Ez azt jelenti jelenleg, hogy minden 135 font feletti értékkel bíró küldeményre ÁFÁ-t kell fizetni az importálási folyamat részeként, beleértve az EU-ból érkező küldeményeket is. Az eladás helyén kell megfizetni az ÁFÁ-t, így ez a kereskedő felelőssége. 

 

 

UK GOVERNMENT LINKEK:

   

·       https://www.gov.uk/transition

   

·       How to Import/Export to/from UK, EORI Registration, Duty/VAT, Customs Declaration

https://www.gov.uk/topic/business-tax/import-export

   

·       Exporting Controlled Goods from 1 January 2021

https://www.gov.uk/guidance/exporting-controlled-goods-after-eu-exit

   

·       Export Licences and Certificates from 1 January 2021

https://www.gov.uk/guidance/export-licences-and-certificates-from-1-january-2021

   

·       Changes to UK VAT Regulations for Overseas Goods Sold to Consumers from 1 January 2021

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

                                     

Üdvözlettel

Hunparcel Ltd.

 

Hozzászólások