2021. BREXIT Hírek és a Vámszabályok !

A december 24-én kihirdetett kereskedelmi megállapodás rendezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelem részleteit a Brexit átállást követően.Ezúton szeretnénk megosztani Önökkel azokat az alapvető kötelezettségeket, amelyek 2021. január 1-től érintik a költözéseket és küldeményeket. Január első felében Magyarország irányából az Egyesült Királyságba történő szállításaink még szünetelnek a pontos szabályok kialakulásáig. Angol – London irányából első szállításunk viszont előreláthatóan Január 9-én várható. Erre a dátumra a csomagokat előző napokban gyűjtjük.

A december 24-én kihirdetett kereskedelmi megállapodás rendezi az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelem részleteit a Brexit átállást követően. Ezúton szeretnénk megosztani Önökkel azokat az alapvető kötelezettségeket, amelyek 2021. január 1-től érintik a költözéseket és küldeményeket. Január első felében Magyarország irányából az Egyesült Királyságba történő szállításaink még szünetelnek a pontos szabályok kialakulásáig. Angol – London irányíából első szállításunk viszont előreláthatóan Január 9-én várható. Erre a dátumra a csomagokat előző napokban gyűjtjük.

 

• A küldeményhez szükséges dokumentumok előkészítése: Cégünk az CN 22-es formanyomtavány bevezetését támogatja mint amit a Royal Mail is használ, küldemények vámolása érdekében. Ez letölthető és/vagy kitölthető lesz a weblaunkról hamarosan.

(Royal Mail minta)

• 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vámáru-nyilatkozatra szükség lesz 2021. január 1-tól a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti (és visszafelé) küldemények esetében.  Habár az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás “zéró tarifára” (vámmentességre) utal, ez nem mentesít a vámáru-nyilatkozat elkészítése alól, így Kereskedelmi Pro-Forma számla vagy CN22-es dokumtum mellékelése is szükséges.  A megállapodás a vámkötelezettséget nevesíti, amely nem kerül kivetésre, ha az áru teljesíti az eredetre vonatkozó követelményeket. Ennek ellenére, ÁFA kötelezettség továbbra is fennáll. Vámáru-nyilatkozatra szükség van határon való átlépéshez, hiszen az Egyesült Királyság kilépett az európai egységes piacról és a vámunióból.  Országspecifikus korlátozások továbbra is érvényben maradnak és ehhez kapcsolódóan bizonyos engedélyekre is szükség lehet. Költözések esetén egyszerübb a helyzet, egyenlőre még a pontos formát nem tudjuk és senki nem is tudja de pack list-re, érték feltüntetéssel együtt biztosan szükség lesz. Autóink vámolását és a határon való gyors és zökkenőmentes átjutást már előkészítettük ügynökeinkkel. Ennek ellenére sok erre szakosodott cég is puhatolozik mert végleges és elfogadott konkrét szabályok egyelőre nincsenek. Az eljárás menete ismert és a hozzá szükséges adatok.

                                     

• Eredetre vonatkozó követelmények: annak érdekében, hogy az EU és Egyesült Királyság közötti megállapodás “zéró tarifa” (vámmentesség) szabályozás előnyeivel élni tudjanak, szükségszerű, hogy a kereskedelmi vagy pro-forma számlán igazolják az áru eredetét (származási országát) mind B2C mind B2B küldemények esetében – kérjük, használják az alábbi nyilatkozatot egyesült királyságbeli és európai uniós áruk esetében is, kitöltve a megfelelő információkkal. Enélkül a nyilatkozat nélkül a HUNPARCEL nem fogja tudni érvényesíteni a vám alóli felmentést és arra sem lesz lehetőség, hogy a vámvizsgálat után módosítani lehessen a küldemény dokumentációját, vagy ha igen, akkor csak felár ellenében.

 

 

CSAK CÉGEK ESETÉN FONTOS: 

A származási ország megállapítása és igazolása az Önök felelőssége.

*: Az Exporter Reference No. (az exportáló azonosító száma) minden Egyesült Királyságból az Európai Unióba tartó küldemény esetében kötelező. (Ez az azonosító szám az Önök GB EORI számmal egyezik meg.) 

Az EU-ból az Egyesült Királyságba tartó küldemények esetében erre az azonosító számra csak a 6 000 eurót/5 700 fontot meghaladó küldemények esetében van szükség. (Az azonosító szám ebben az esetben az Önök REX száma) 

**: nem szükséges kitölteni, ha  a dokumentum tartalmazza ezt az információt

 

• Az Egyesült Királyság ÁFA szabályozásának változásai is életbe lépnek 2021. január 1-től, hiszen ez nem része az Európai Unió és az Egyesült Királyság által megkötött kereskedelmi és együttműködési megállapodásnak és a világ bármely részéről az Egyesült Királyságba érkező küldeményre kivetik. Ez azt jelenti, hogy minden 135 font feletti értékkel bíró küldeményre ÁFÁ-t kell fizetni az importálási folyamat részeként, beleértve az EU-ból érkező küldeményeket is. Azon küldemények esetében, amelyeket 0-135 font között értékesítenek a vásárlóknak az Egyesült Királyságon belül, az eladás helyén kell megfizetni az ÁFÁ-t, így ez a kereskedő felelőssége. 

 

 

UK GOVERNMENT LINKEK:

   

·       https://www.gov.uk/transition

   

·       How to Import/Export to/from UK, EORI Registration, Duty/VAT, Customs Declaration

https://www.gov.uk/topic/business-tax/import-export

   

·       Exporting Controlled Goods from 1 January 2021

https://www.gov.uk/guidance/exporting-controlled-goods-after-eu-exit

   

·       Export Licences and Certificates from 1 January 2021

https://www.gov.uk/guidance/export-licences-and-certificates-from-1-january-2021

   

·       Changes to UK VAT Regulations for Overseas Goods Sold to Consumers from 1 January 2021

https://www.gov.uk/government/publications/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021/changes-to-vat-treatment-of-overseas-goods-sold-to-customers-from-1-january-2021

                                     

Üdvözlettel

Hunparcel Ltd.

 

Hozzászólások